De ce sunt aplicatiile de Android gratuite?

Am auzit mai multe persoane care laudau aplicatiile de Android ca sunt gratuite, in comparatie cu variantele lor full pentru iOS. Astazi cautam ceva despre “Words with friends” de la Zynga si am dat de blogul developerilor. Cred ca am aflat de ce au preferat sa o faca gratuita…

Ca sa instalezi o simpla aplicatie, trebuie sa o dezinstalezi pe cea veche. NU, nu apesi pe icoana si apoi pe X-ul din colt si aplicatia dispare, ci urmezi tutorialul cu poze, de pe site-ul developerilor:

Mergi la Settings, apesi pe Applications, apoi cauti Manage Applications. Gasesti in lista aplicatia dorita, apesi pe ea si apoi iti apare pagina cu informatiile despre aplicatie pe care gasesti butonul de Uninstall. Nu se dezinstaleaza pina cind nu apesi OK. Esti intrebat daca esti sigur ca vrei sa o dezinstalezi si apesi din nou OK.

Abia apoi urmeaza instalarea, care nu e mai usoara. Si asta nu e tot! Odata dezinstalat jocul, pierzi tot progresul de pina atunci. Ca sa le vezi din nou, trebuie sa intri pe serverul developerului si sa te loghezi cu username-ul si parola ta si sa reinstalezi plansele jucate.

Iar daca ar fi doar atit, ar fi excelent. Problema e ca postul cu explicatiile de dezinstalare si instalare este urmat de 100 intrebari si raspunsuri. Multi useri se pling de probleme la recuperarea planselor deja jucate, altii zic ca nici macar nu pot sa dezinstaleze aplicatia veche, altii incearca sa o instaleze pe cea noua si nu vad decit un empty tile etc.

Pentru userii de Android OS, am sa descriu si procesul de update al unei aplicatii pe iOS: Deschizi App Store/iTunes de pe computer sau telefon (bagi parola, daca nu erai deja logat) si dai update. Jucaria noua o inlocuieste pe cea veche si tot progresul jocului tau e acolo.

De aia sunt aplicatiile de Android OS gratuite in comparatie cu variantele lor pentru iOS.

update: citiva useri de Android spun, in comentarii, ca nu orice aplicatie si versiune de Android OS urmeaza pasii de mai sus pentru update/dezinstalare. Simplul fapt ca esti nevoit sa folosesti Installere sau Managere de aplicatii si ca experienta nu este unitara, ci depinde de locul de unde ai luat fiecare aplicatie, face toata povestea prea complicata.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

20 Comments

  1. Si uite asa ne dam încă o data seama ca iOS e mai bun decât Android OS

  2. Salut, eu am un telefon cu Android si nu stiu ce aplicatie/telefon ai gasit tu (no offense) da’ si pe android market update-ul la o aplicatie e la fel de simplu ca si in iOS (minus pasul de logare). In cel mai rau caz sunt aplicatii care trebuiesc actualizate manual, proces care consta in exact aceeasi pasi + o fereastra de confirmare care te anunta ca aplicatia noua o va inlocui pe cea veche si ca datele aplicatiei vor fi salvate. Eu personal nu am intalnit niciodata o aplicatie care sa necesite pasii descrisi de tine.

  3. Asta- i exact genul de diferente dintre iOS/Mac OS si Android/Windows pe care cei care nu incearca produsele Apple si se bazeaza doar pe specificatii cand fac comparatii nu le inteleg.
    Daca n-ai incercat iPhone poti sa zici cu usurinta: “E la fel de bun si Android ca are aplicatii, are Android Market si mai is si free pe deasupra.E tot aia” …Pai nu e deloc tot aia!
    La eterna intrebare “Ce face iOS in plus fata de android, raspunsul meu ramane acelasi : “Nimic, dar totusi diferenta e de la cer la pamant”

  4. @Sergiu: nu stii ce aplicatie am gasit eu? Reciteste postul de mai sus.

    Discutam de aplicatii de iOS care au aparut (sub forma gratuita) si pe Android.

  5. Posibil să vorbeşti de alt Android că la al meu procesul de update e mai simplu decât la ios: când există un update eşti anunţat în taskbar, dai update şi jucăria nouă o înlocuieşte pe cea veche, sau mai simplu, bifezi că vrei autoupdate şi când apare o versiune nouă se instalează singură, nu e necesar nici un uninstall, şi procesul e valabil pentru orice app din market, mai puţin cele descărcate de pe siteul developerului, de unde nu e nevoie să descarci pentru că toate gratuitele se găsesc în market. Uite de ex. Angry Birds e gratuit şi îşi face update automat şi nu pierzi nici o salvare. Singurul dezavantaj la gratuite sînt reclamele, de care poţi să scapi foarte uşor cu progrămel de genul addblocker. Cât despre procesul de uninstall, găseşti în market zeci de programe uninstaller cu care poţi să dezinstalezi insantaneu orice vrei, chiar şi mai multe aplicatii deodata, androidul poţi să l faci perfect prin costumizare, ceea ce unora nu le place, vor totul direct din cutie ca la iphone :) O întrebare: ştii cumva de ce e nevoie ca de fiecare dată când instalez ceva din appstore să mă scoată în springboard ca să privesc progressbarul de install? Şi când intru înapoi în appstore mă duce în capul listei şi tre s o iau de la început după ce parcursesem zeci de pagini, mi se pare foarte frustrant şi pot să ţi mai dau şi alte exemple de chestii tampite din ios, mersi!

  6. am Android pe telefon si iOS pe iPAD. Update-ul de aplicatii se face exact la fel in ambele OS-uri – un singur buton de update si nu se pierde nimic. Ba mai mult, chiar si update-ul de firmware facut OTA nu pierde nicio informatie. Jocul asta sigur este o imbecilitate. Cat despre dezinstalare, o prefer pe cea din Android. Fetita mea de 1 an si jumatate a sters multe “iconite” de pe iOS :)

  7. @Mihai: Vorbesc in calitate de proaspat ex-posesor iPhone 3GS si posesor de terminal ce ruleaza Android de 2 ani. (nu vreau sa-mi sari la gat ca nu am incercat iOS). Iar despre diferentele de sisteme de operare, sa stii ca iOS si Mac OS X au mai multe in comun cu Android decat crezi (sau ai vrea sa crezi).
    @scratchup: Reclame sunt si in aplicatiile de iOS gratuite, nu mai arata cu degetul degeaba.
    Cat despre articol, este prima data cand aud de un asa proces de update al unei aplicatii Android. Si cred ca asta se datoreaza mai mult inexperientei developerilor, decat a sistemului de operare. Orice aplicatie Android, facuta corect, se actualizaeaza la fel de usor ca si pe iOS. Android Market – Update.
    Cat despre procesul de dezinstalare afisat mai sus, este pentru Android 1.5. In urmatoarele versiuni, e de ajuns sa apesi o singura tasta pe home screen, si-ti apare butonul de “Manage Apps”, asta in caz de nu ti-ai instalat o multime de launchere care mai mult iti ingreuneaza accesul la aplicatii, decat sa-l usureze, asa cum si pe iOS gasesti niste rahaturi pentru Winterboard de nu-ti vine sa crezi ca au fost create.
    AngryBirds este gratuit pe Android. Updateul e la fel de usor. Oare e magie? Nu, ci developeri buni, care stiu ce fac.
    Si ce daca nu-mi apare X-ul pe aplicatie ca sa o dezinstalez din meniu? Ce, iti este chiar atat de lene sa mai dai cu degetul o data pe ecran? Se face un maraton de dezinstalat aplicatii?
    SI acum despre recuperarea planselor salvate. Daca dezinstalezi o aplicatie, procesorul este acelasi. User si Parola pe retelele jocurilor. Exemplu: Pocket Frogs. L-am jucat foarte multe, si de fiecare data cand reinstalam iOS-ul (pentru a face update cu prezervare baseband, necesar unlockului), trebuie sa bag user si parola. Si asa am patit cu foarte multe aplicatii pe iOS.
    Insa, sa va spun ceva legat de Android. Exista o aplicatie sub numele Titanium Backup, iar cu aceasta poti face backup (direct pe telefon) fie la aplicatie, fie la date (setari, salvari), fie la ambele, la orice aplicatie, acestea salvandu-se pe card. Dupa reinstalarea de OS, iti poti recupera toate aplicatiile si jocurile, cu toate setarile si salvarile tale, printr-un simplu click pe butonul Restore.
    Din cate stiu, pe iOS, de-abia acum o saptamana sau doua a aparut o aplicatie in Cydia ce permite backupul complet al unei aplicatii, care necesita jailbreak desigur.

  8. Corectura: Procseul, in loc de procesorul, la randul Daca dezinstalezi o aplicatie, procesorul este acelasi.

  9. Am intrat pe site si acolo scrie frumos ca nu pierzi nimic din progresul jocurilor( ca sa nu ma intelegi gresit sunt posesor de iphone4 si ipad fost posesor de htc deaire)

  10. @Vali: Nu e un pic urat din partea Android ca iti pastreaza progresul jocului chiar daca ai dezinstalat aplicatia ? …

  11. @ Ovidiu Ionita, nu mi-ai inteles ideea, si nici nu aratam cu degetul. Da, ai dreptate ca si pe iOS sunt aplicatii gratuite cu reclame(la multe dintre ele ai optiunea sa te scapi de reclame si sa treci pe o varianta platita)… care e ideea pe aplicatiile platite pe iOS, nu primesti reclama, iar aplicatiile pe android gratuite echivalente cu iOS au reclame.

  12. Stiti ce e funny? Toata chestia asta cu rivalitatea dintre iPhone si toti ceilalti, dintre iOS si Android… ma face sa ma gandesc la un context religios. Chiar daca suntem crestini,catolici sau musulmani, toti ne rugam la acelasi Dumnezeu. Fie ca-l numim Dumnezeu, Alah sau oricum altcumva ori ii dam diferite forme si infatisari, este unul singur.
    In cazul telefoanelor, noi, cu totii, ne “rugam” parintelui Steve si APPLE. Ei l-au inventat, ei l-au creat asa cum este acum. Este smartphone-ul din visurile noastre! Poti sa-i spui Samsung/HTC/Nexus/ETC cu Android (numai impreuna inseamna ceva) sau altfel – este tot un iPhone. Si stii, are iOS!
    Si hai, nu fiti suparati… curand veti incepe sa aveti credinta :)

  13. ar mai fi o modalitate de dezinstalat aplicatiile: 1. apesi pe ‘meniu/edit’ 2. apare un semn ‘minus’ pe aplicatiile instalate 3. apesi pe minus si aplicatia s-a dezinstalat (cu warning, bineinteles)

    @costin: nu a inventat steve smartphone-ul, ci IBM. look it up.

  14. deci.. azi mi-am fakt cont pentru a pute accesa android market.. si nu-i vad rostul.. as vrea sa-l sterg sau sa ma deloghez va rog raspundeti kt mai rpddd.. va rogggg:):*

  15. nu stiu ce aplicatie ai instalat, dar sa te lamuresc cum e la mine, eu am android de 4-5luni si ca sa faci update la aplicatii, intri frumos pe market, my apps si dai pe butonul UPDATE ALL. Vrei sa dezinstalezi o aplicatie?? Nu trebuie sa stai sa o cauti in setari, ai 2 optiuni:
    1 intri pe market, cauti aplicatia si ii dai unnistall direct din market
    2 daca folosesti GoLauncer, o dezinstalezi direct din app drawer. tii apasat pe orice aplicatie si intri in edit mode si de acolo un simplu click pe butonul mic rosu X.

    Nu mai vorbiti daca nu va pricepeti, pana sa imi iau un telefon cu Android, eram nebun dupa Iphone. Dupa ce am inceput sa umblu pe Android, are mult mai multe facilitati decat IOS, widgeturi, livewallpaper, launcher. cred ca ati inteles ce am vrut sa zic. Peace

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*