Cum alegi cea mai buna centrala termica (Cititorii au cuvantul)

Stiu ca netul e plin de informatii si de pareri, dar sunt atat de multe si de diverse incat nu am reusit sa-mi fac o idee.

Situatia mea sta asa: am nevoie de o centrala care sa incalzeasca o suprafata de aproximativ 170 mp si care sa produca apa calda pentru cel putin un dus / cada de baie si o chiuveta in acelasi timp. Casa este relativ bine izolata, dar are si geamuri sau usi mai multe, asa ca mai are si pierderi de caldura.

Din septembrie 2015 intervine obligativitatea de a avea centrala in condensatie (asa se numeste?), dar eu o cumpar in 2 saptamani. Deci nu ma simt obligat inca. Eu pastrez centrala si boilerul pe curent electric pe care le am in casa si voi face un bypass. Nu stiu daca e relevanta informatia, dar prefer sa o amintesc aici.

Ei bine, intrebarile mele sunt:

1. Ce centrala trebuie sa-mi iau? De cati KW?

2. Ce marca isi merita banii si ce model?

Caut exemple concrete pentru situatia asta. Mi s-a spus ca Veissmann sau Vaillant sunt mai bune, dar si mai scumpe. Altcineva mi-a sugerat ca o centrala de la Motan e tot nemteasca si are un pret mai bun. Vreau sfaturi din experienta ta sau din perspectiva omului care se pricepe.

3. Am nevoie sau nu de o centrala in condensatie?

4. Ce solutie buna exista pentru bypass? O simpla teava cu doua robinete este de ajuns?

5. Imi trebuie neaparat un UPS pentru centrala? Nu am probleme majore cu caderile de tensiune in zona. Se mai intampla, uneori, iarna.

6. Cat de des trebuie sa-i fac revizia, cat costa si cat de mult ma tine o centrala termica?

7. Care sunt costurile de instalare si de bransare la sistemul existent in casa?

8. E nevoie sa stiu si altceva?

Te astept cu solutii, idei pertinente, preturi si link-uri. Nu vreau sa-mi sugerezi o centrala pe carbuni sau pe porumb, ci am nevoie de una pe gaz care sa se potriveasca nevoilor mele.

UPDATE 10 ianuarie 2016: Pentru ca un cititor mi-a adus aminte de aceasta postare printr-un comentariu am sa spun la ce concluzie am ajuns, adica imi raspund eu la intrebarile de acum jumatate de n.

1 si 2. Am ales o Centrala Viessmann Vitodens 33KW (centrala pe condensatie). Centrala + kit-ul de evacuare m-au costat 4170 lei si am mai cheltuit 139 lei pentru un Stabilizator de Tensiune. Le-am cumparat de la Dedeman Constanta pentru ca acolo am gasit pretul cel mai bun.

Lucrarea de bransare la gaze si cheltuielile asociate + bypass-ul m-au ajuns inca 4668 lei.

3. Am ales o centrala in condensatie nu pentru ca eram obligat (la vremea respectiva inca aveam voie sa instalez o centrala normala), ci pentru ca stiu ca randamentul ei e mai bun.

4. Teava si robinetele sunt OK. Ambele centrale (si cea veche pe curent si cea noua pot functiona in paralel).

5. Am ajuns la concluzia ca un UPS e prea scump si nu ofera decat o jumatate de ora de autonomie in plus atunci cand nu ai tensiune, asa ca am luat doar un regulator de tensiune. Ideea e ca la o centrala termica pe gaz placa de baza este cea care poate sa cedeze la variatii de tensiune. Daca se arde si trebuie sa inlocuiesti acea placa… dai cam cat jumatate din pretul centralei.

6. Preturile variaza. Firma care o instaleaza poate sa-ti dea si un pret pt revizie.

7. Pe mine m-a ajuns cu totul la 4668 + pretul centralei si al regulatorului.

Concluzia mea dupa 3-4 luni de folosire a centralei pe gaz este ca incalzirea prin aceasta metoda e mult mai ieftina.

O luna de iarna grea ma ajungea cu centrala pe curent electric la peste 700 lei. Pe gaz nu am platit mai mult de 360 lei. Si aici intra si costul apei calde, caldurii si al buteliei de aragaz. Nu facem economii, deci in casa e suficienta caldura. Pe timpul verii estimez un consum de maxim 40-50 lei pt apa calda si butelie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

13 Comments

  1. Multe intrebari, dar nu foarte grele.
    Ma bag si eu in vorba pentru ca sunt un recent utilizator de asemenea centrala si poate mica mea experienta ajuta. Asadar:
    1. Categoric centrala in condensatie, 24KW,
    2. Buderus, in jur de 5000 lei, cu modul de comanda la distanta inclus,
    3. Ai nevoie de centrala in condensatie, intrucat iti reduce consumul de gaz cam cu 30%.
    4. Nu stiu daca termenul de bypass e cel mai potrivit, eu am am pastrat si vechea centrala pe motorina, asa ca am facut o legatura care poate sa comute cand pe una cand pe cealalta, dupa nevoie.
    5. Da, un UPS este necesar, din doua motive. In primul rand in locul (camera) de amplasare vei avea obligatoriu un senzor de gaz conectat la curent. In al doilea rand centrala are niste setari de data, ora, etc., necesare programelor pe care le vei utiliza ( de zi cu zi, de concediu, de petrecere, de vara-iarna, etc.). Revin: daca ai cea mai mica intrerupere de curent, in primul caz senzorul incepe sa tipe si taie gazul, iar in aldoilea caz setarile se pierd. Asa ca un UPS te ajuta in toate aceste situatii.
    6. Trecand peste garantie, in care poti avea inclusa 1-2 revizii gratuite, o revizie anuala e suficienta si nu te costa mai mult de 100-150 lei.
    7. Instalarea, bransarea si punerea in functiunete poate costa (cu toate materialele), dupa caz, pana in 2000 lei.
    8. Ca sa folosesc tot exemplul meu personal, costurile de incalzire/apa calda au scazut de 10 ori dupa instalarea acestei centrale, fata de situatia anterioara centrala pe motorina – incalzire (combustibil tip M) si boiler electric – apa calda.
    Si daca ai de ales, ia cu termostat/unitate de comanda la distanta cu fir, e mai precisa si mai sigura.
    Sper sa iti fi fost de folos.
    Succes!

  2. @RaduD:
    1. Cineva ma batea la cap sa iau una de cel putin 28. Asta presupune sa fac o cerere la compania de gaze si sa mai astept 2 saptamani. Nu ma deranjeaza sa astept, dar merita?

    2. am deja un termostat wireless. Nu cred ca se justifica sa iau o centrala care are asa ceva, nu? Pe de alta parte, de ce Buderus si nu alte marci? Si ce model de Buderus?

    5. O marca anume? Ceva bun si care nu are un pret f mare pt ceea ce face?

  3. 1. ziceai ceva de 170 mp de incalzit. O putere de 28 kw este prea mult, Eu am in jur de 250 mp pe doua nivele si 24 kw sunt arhisuficienti.
    2, Foarte bine si cu wireless. Eu nu aveam si a venit la pachet in oferta. De ce Buderus? Asta a fost sugestia firmei la care am apelat pentru oferta si instalare. A mea este GB072-24
    3. Bineinteles ca sunt tot felul de marci, cu preturi diferite, in functie de origine, materiale folosite, garantie, etc. Dar eu nu te sfatuiesc sa iei ceva dubios . Ieftin = scump!

  4. Răspund şi eu la câteva întrebări.
    1. Eu zic că 24 Kw sunt suficienţi.
    2. Eu am de aproximativ 6 ani Motan Max Optimus de 31 Kw. În aceşti ani nu am avut problemă decât anul trecut cu vasul de expansiune. În rest merge perfect, chiar dacă nu am UPS şi am căderi destul de dese de tensiune.
    3. Eu ştiu că centrala cu condensaţie se pretează la încâlzirea prin pardoseală. Centrala cu condensaţie funcţionează la temperaturi mai mici. De exemplu: nu mai încălzeşte apa pentru încălzire la 70 grade ci la 45 grade (de aici reducerea de consum) însă, ca să încălzeşti o încăpere cu calorifere ai nevoie de o temperatură mai mare (şi pierzi avantajul condensaţiei), de asta spun că este pt încălzire în pardoseală, acolo se folosesc temperaturi mai mici.
    5. Am zis mai sus treaba cu UPS-ul. Ca să stai liniştit îţi poţi pune un UPS (trebuie să aibă sinusoida pură pentru că altfel rişti să îţi intre centrala în avarie).
    6. Revizia la centrală se face odată la 2 ani. Eu am făcut-o anul acesta şi a costat 150 RON parcă. Vezi că trebuie să faci şi revizie la instalaţia de gaz, te anunţă CONGAZUL când trebuie.

    Eu am tot un cronotermostat wireless cu programare pe ore pe zile, dar nu folosesc decât o singură temperatură pe toată durata zilei, pentru că mereu este acasă cineva. Dar wireless-ul îţi este de ajuns.

    Dacă alegi Montan trebuie să ştii că este românească, este făcută la Piatra Neamţ de Kober. Piesele întradevă sunt nemţeşti, de bună calitate, dar asamblate aici în România.

  5. 1. o firma serioasa ar trebui sa-ti faca un calcul de putere necesara. Calculul depinde de volumul camerelor, pereti orientati pe nord, dimensiunea geamurilor, tipul de izolatie al casei etc. De asemenea si caloriferele se dimensioneaza in functie de calculul respectiv.

    2. ups-ul e utilizat si cu scop de protectie, sa-ti asigure un semnal constant, nu neaparat sa mearga centrala cand n-ai curent

    3. http://sporulcasei.ro/centralele-termice-in-condensatie-singura-optiune-din-septembrie-2015/
    Poate ar trebui sa verifici afirmatia asta: “Tot din septembrie 2015, companiile de gaze nu vor mai autoriza montarea de centrale cu tiraj fortat, chiar daca, sa zicem, ati achizitionat-o in iulie, pentru a profita de vreo oferta.”

  6. @Mihai:
    1. eu am deja caloriferele si centrala pe curent electric. Tot ce am nevoie acum este sa trec de la electric la gaze. Nu vreau sa schimba caloriferele in toata casa pentru ca nu au decat 2 ani.
    2. Recomanzi un UPS anume?

  7. De ce vrei sa treci de la electric la gaze? Te intreb pentru ca studiez achizitionarea unei centrale si vreau sa aflu pareri ca sa ma decid intre curent si gaz.

  8. @Andrei: E bine ca mi-ai adus aminte. Am facut un update la articolul original.

    O centrala pe curent electric este excelenta: nu scoate fum, nu face galagie. Merge si atat. Doar ca factura este cel putin dubla. Am explicat in UPDATE care este costul. Daca nu ai inca o centrala cumparata atunci varianta pe gaz este de departe cea mai buna. Tine cont de faptul ca eu incalzesc o casa de 160mp si de aia ajung la facturi de genul ala.

    In plus, un bransament de gaze te ajuta sa scapi de grija umplerii buteliei si ai si un pret mai mic pentru ce consuma aragazul.

    Poate ca in timp gazele vor fi mai scumpe. Acum insa, dupa ce am vazut ca factura mea pt apa calda si caldura s-au injumatatit, cred ca decizia de a trece pe gaze este cea mai buna!

  9. La 1 si 2 sunt de acord cu tine. Aceeasi firma am ales si eu. Am citit si am ajuns la concluzia ca Viessman este printre cele mai bune. La fel, 33 kw, asa au scris in documentatie cei care au facut proiectul.Toata distractia a costat in jur de 10000 ron: centrala-
    4000, tras teava pana in casa- 3000,avize la engie – 2000, restul de 1000 ron ( punere in functie, instalatorul care a facut unele modificari). In rest e totul ok. Prima factura la gaz pe luna noiembrie: 290 ron.
    Problema mea e la punctul 5.
    Vreau sa montez un invertor cu redresor incorporat, dar nu stiu cam ce perioada de timp imi poate mentine in functie centrala, pana la venirea curentului si daca se justifica suma investita pentru asa ceva. Daca folosesti un ups cu baterie dedicata de 100Ah, ajunge mult. Numai bateria este 1000 ron. O baterie auto e mult mai ieftina dar nu stiu nici in acest caz cam cat tine ca timp. Ceva detalii de la cei care folosesc?

  10. Lucrurile s-au schimbat, doar în condesare sunt majoritatea modelor. Și eu am vrut să aleg un Viesmann dar în perioada aia nu am găsit pe stoc modelul dorit. Am reușit să iau un Ariston Clas One pentru preț și numărul de reviewuri. Până acum mă declar mulțumit de consum și zgomot. Doar prima pornire a fost zgomotoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*