Prize, cabluri, mufe pentru peretii dormitorului (Cititorii au cuvantul)

Un nou articol din seria “Cititorii au cuvantul”. De aceasta data ne ocupam de dormitorul modern.

Vreau sa ma apuc de amenajarile interioare pentru un dormitor. Camera e mare (cel putin 21 mp) si o voi folosi ocazional pe post de birou.

Din ea nu vor lipsi dulapuri, pat, calorifere, noptiere, televizor (montat pe perete) si alte mici piese de mobilier.

Tinind cont ca peretii vor fi facuti din rigips si nu ma apuc sa ii refac/sparg odata la 5 ani am nevoie sa gasesc raspunsuri pentru cateva intrebari. Nu vreau sfaturi si produse high-end. Nu ma apuc sa controlez jaluzelele de la distanta, de exemplu si nici nu vreau un iPad pe post de telecomanda pentru sistemele din camera.

Inainte de orice, aici am mai discutat despre amenajarea casei si electronice.

1. Ce fel de cabluri de curent trag prin pereti ca sa nu am probleme la prize si spot-uri? Cite prize am cu adevarat nevoie si chiar trebuie sa fie pe toti peretii?

2. Ce am nevoie pentru televizor? Cabluri de net (cu ce fel de mufe), cabluri USB, cabluri TV pentru digital sau analog?

Aici as vrea sa stiu cum sa aduc Internetul la televizor chiar daca acum nu am inca un televizor cumparat pentru camera respectiva. Se bazeaza televizoarele care apar de acum inainte numai pe Internet wireless? E nevoie de un cablu cu mufa Ethernet?

3. Unde gasesc prize USB ca sa am cel putin 2 langa pat? Ma refer la o astfel de Priza USB de perete, care sa stea in spatele noptierei si sa-mi ofere alimentarea pentru iPhone sau iPad.

4. Sa pun prize Ethernet/Cat 5 pe doi pereti sau sa ma bazez pe WiFi? M-ar tenta sa tin ascuns in dulap (undeva, in viitor) un Home Server sau un Time Capsule care trebuie conectat prin cablu la reteaua din casa.

5. Senzori de miscare si alte elemente de protectie: Am deja un senzor de miscare in camera care e conectat la Alarma centrala. Am nevoie de doi senzori? Exista si alte elemente necesare? Dormitorul se afla la etaj si da, printr-o usa si un geam, catre terasa.

6. Sistem audio. Nu tin sa am discoteca in dormitor, dar poate ca peste 10 ani o sa vreau sa montez niste boxe pe tavan sau in lateralul televizorului. Ce cabluri, cate si de care sa pun dupa rigips?

7. Climatizare. Dormitorul este bine izolat, dar poate ca peste 10 ani simt nevoia unei unitati de aer conditionat pe timpul verii si ceva suplimentar pe langa calorifere pe timp de iarna.

E de ajuns o priza montata langa tavan pentru un aer conditionat? Dar pentru caldura ce mai am nevoie?

8. Alte cabluri si canale. Este nevoie sa pun trasee de cabluri cu tot cu fir sa pot trage ulterior alte cabluri?

Te astept cu idei, linkuri si pareri pertinente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

15 Comments

  1. Eu as duce cablul de retea (mufa RJ45) la televizor. Tot acolo as mai duce un cablu de retea si as monta eventualul Time Capsule, sau poate un NAS.

    Pentru audio, o alternativa ar fi un sistem wireless. Recomand Denon Cocoon, 1300ron de pe amazon UK (shipping inclus dar fara adaptor priza). Este un sistem Airplay care poate face stream si la canale radio internet. Daca ai o librarie de muzica iTunes disponibila in retea o poti controla remote prin iPhone iar caracteristica cea mai buna a sistemului este calitatea sunetului (pt pret si dimensiunile sistemului sunetul este exceptional)

    O alta varianta ar mai fi Sonos, care ofera in banii astia un router si o boxa Play-1, de putere mica. Daca te gandesti sa mai cumperi boxe mai tarziu, Sonos e mai flexibil, dar si mai scump.

  2. Sa o luam asa :
    Mai intai iti stabilesti un necesar (nu un minim) cum ar fi cate calculatoare folosesti, televizoare, deviceuri care mananca curent sammd. La fel cu wirelesul / cablurile utp . La fel si cu toate necesitatile ….si apoi suplimentezi … dar sa le luam pe rand :
    1. Curent. La curent totul se reduce la consum. Cu cat consum mai mare cu atata cablul mai mare – in diametru. Pentru iluminat recomand 1 – 1,5 mm cupru monofilar – adica un fir (mult mai rezistent decat multifilarul) . De asemenea evita dedeman si mergi la un magazin de electrice. Strict pentru protectia antifoc a cablului. Suplimentar. ai zis la un moment dat de rigips – foloseste la tras copex sau tuberman. Cand calculezi pune cabluri pentru becuri cu filament nu pentru leduri…
    Pentru prize ..nu prize la 3 lei ..evita-le. Cabluri prize de minim 2 mm cupru….spre 2.5 la aer conditionat, frigider, masina de spalat….si alte energoface … centrala termica…
    2. Televizorul il schimbi cam la 5 ani … deci alte mufe … deci tragi tot ce poti fir net, curent, analog si hdmi . Eu nu sunt fan wireless… poate in 10 ani …devine cancerigen…
    Sub tv …dulapiorul cu nebunii … digital receiver… dvd plaier hardisc extern nasu …sau chiar rasperiul
    3. Nu prea exista….in magazine la noi. Nu am vazut . Poti comanda pe net. Mare atentie la amperaj … pentru ca sigur trebuie sa contina transformator ….220 la 5 volti aka usb Nu de alta dar sa bagi in usb un hdd extern si el sa nu porneasca…ca nu are suficienta putere … de cacao.
    4. Eu as merge pe fire…. daca nu iti place …infigi in cutie si un router wireless… dar sa nu uitam ca mai ai si telefon…. nu stai singur … deci ai 2 -3 … Ideea e ca daca ai fire trase… poti sa le folosesti … wirelesu e suplimentar si poti sa il folosesti fara probleme. Ai camere sus … wirelesu e slab…dar daca ai 2 unul sus unul jos si intre ele fir …e mai bine.
    5. Clar inca 1 … e mare suprafata ..4 x 5 m … nu iti bate 1 singur pentru ca ai mai multe ferestre…aici depinde si de unghi … deci alt cablu utp….
    6. Eu spun ca pentru o camera normala e suficient un 2.1 – aici as merge cu cabluri ieftine multifilare din cele rosu cu negru…planifica cam cum crezi ca ai vrea sa iti schimbi gandurile … nu ai sa reusesti dar incearca….macar stii unde gasesti firele.
    7. Cablu legat electric direct in panou … cablu gros 2.5 – sistem incalzire electric sau aer conditionat mananca mult curent… se incalzesc … si iau foc…sau se intrerup…. nerecomandat. (poti merge pe panouri generatoare de inflarosii…discutie prea mare)
    8. Daca tii mortis ..tubermane prin pereti… sa poti schimba firele…dar practic…e cam greu.

    Sfat …. programarea lucrurilor e cea mai buna. oricum ai sa ratezi ceva si ai sa ai un prelungitor pe undeva… Nu te zgarci la electrice… incearca sa iei mai de calitate… nu gewis – 110 lei o priza electrica si cu mufa utp …. dar nici la 3 lei….

  3. Pe lângă priza de la aerul condiționat mai trebuie și o țeava de scurgere pentru condens.Prize cât de multe pentru ca niciodată nu o sa fie câte trebuie și unde trebuie.Cabluri de rețea merita cablate câte doua în fiecare poziție. Senzori de alarma nu trebuie mai mulți doar sa fie buni (sa aibă acoperire buna), dacă e mansarda din lemn mai merita pus și un senzor de fum.

  4. Wireless-ul va fi tot mai folosit, si vedem ca standardele evolueaza. In afara de curent electric, aproape orice poate fi facut prin wireless, dar si cablul este inca sfant, cel putin la noi. De aici rezulta ca trebuie prize cat mai multe in diverse locatii.

    Ceva idei de modularitate si cum le poti ascunde ai aici: http://www.bachmann.com/de/produkte/facility-systeme/ – sunt reprezentati si in Romania.

    la intrebarile tale, raspunsuri pe scurt:
    1.cupru, antifoc, miez flexibil.
    2. priza 220V, cablu cat6 pentru retea, net, etc., cablu TV, 2x hdmi pentru conectare la un posibil viitor home theater si/sau home server.
    3. vezi primul link din post.
    4. Cat6, o priza 220V ca si minim.
    5. eu as pune pe usa catre terasa, un sensor de deschidere, conectat la alarma. Daca senzorul de prezenta actual acopera punctele posibile de intrare in incapere, nu are rost sa suplimentezi.
    6. te poti gandii la boxe prin bluetooth, sau boxe Airplay, si atunci ai nevoie doar de prize de alimentare. altfel, fir, dar trebuie sa te decizi daca vor fi boxe de podea, sau pe tavan, ca sa nu tragi fire duble. varianta fara fir iti da mai multa libertate (vezi propunerea lui Tzup)
    7. suficienta o priza dedicata. Unitatea sa o iei de la inceput pt racit/incalzit. Daca nu ai posibilitatea sa scoti apa rezultanta din condens in mod natural, gravitational, atunci inca o priza pentru pompa de condens.
    8. Oricum e bine sa ai un AP (conectat prin fir cat6 la retea) in camera respectiva, pentru orice altceva ce se poate integra in retea prin wireless si ca si back-up la sistemele care pentru a fi slim vor renunta la mufa RJ45 si vor merge numai pe wireless (aici poate fi si un TV al viitorului).

    Daca vrei sa controlezi aprinderea spot-urilor, fara fir, vezi ca au la Hornbach (daca ai prin zona) o solutie simpla pe 3 canale, care se poate monta in tavan in spatele rigips-ului, plus o telecomanda mica pe 4 canale.

  5. 1. 2.5mmp pt. prize si 1.5mmp pt. “lumini”. Ideal ar fi si un mini-tablou cu 2 sigurante doar pt. dormitor. Atentie: daca planuiesti sa ai consumatori seriosi in prizele alea, atunci racordarea de la mini-tablou la tabloul general trebuie facuta cu sectiune ceva mai mare de 2.5mmp. Daca nu vei muta mobila si deja stii cum vor fi aranjate lucrurile, poti calcula nr. de prize necesar. Altfel: cate doua duble pe fiecare perete cam la 0,5-0,7 m de coltul camerei. Daca cumva nu le vei folosi pe unele, poti sa le scoti si sa pui capace.

    2. Pt. Tv ai nevoie de coaxial. Uita-te ce folosesc cei de la UPC si cumpara de-ala, inclusiv mufe, splittere etc ca ale lor. Au printre cele mai bune solutii in domeniul asta. NU LUA COAX DIN PIATA, DE CEL MAI IEFTIN! Pt. date, pune FTP Cat6. Atentie, este un pic mai scump si are nevoie de conectica aferenta, dar garanteaza gigabit. Gaseste unloc unde sa pui un switch/router/ap si duci acolo toate cablurile de date.

    3. Nu stiu de prize USB de perete, dar alege ceva ce poate scoate 2A, altfel o sa dureze o vesnicie sa imcarci un iPad. Sau poate nici macar nu o sa se incarce (cu 500mA, de ex.).

    4. Daca finantele nu sunt o problema, poti pune o priza FTP Cat6 langa fiecare priza electrica (poti incerca sistemul modular).

    5. La ce etaj stai? In general 1 senzor e suficient, dar cel mai bine sa iei legatura cu cei care instaleaza/opereaza sisteme de alarma si te vor lamuri ei.

    6. Pt sistemul audio cumpara de la magazinele de specialitate cel mai bun cablu de boxe pe care ti-l permiti (e un cablu bifilar plat, in general). Totul e sa stii unde o sa asezi amplificatorul, ca sa stii unde le termini. Pt. capetele de la boxe exista ceva prize specializate (parte tot din sistemele modulare de pe piatza). Asezarea boxelor … va depinde de cum ai gandit locul de auditie (pat, fotoliu, etc).

    7. Lasa/fa gaura in perete spre exterior pt. AC. Si o priza in zona. Altceva n-ai nevoie.

    8. E bine sa lasi ceva tragace pe tuburi, ideal e funie de nylon, nu sarma. Daca lasi sarme… Poti avea surprize cand pui mana pe ele. Si stii – daca tragi ceva ulterior, de acel ceva legi si un nou tragace a. i. sa ai mai departe posibilitati de instalare/schimb. Ca fapt divers, eu n-as ingropa in perete tob de-ala gofrat. Țeavă lisă FTW!

    Spor!

    (Scuze de eventualele greseli, am scris de pe un iPad)

  6. 3 – Eu nu tin niciun telefon sau wireless in dormitor. Nu iti recomand sa te complici cu mufele usb. Telefoanele stau in birou la incarcat pe timpul noptii nu la cap in dormitor :)

    4 – Firul e sfant. Imi pare rau ca m-am bazat pe wireless si am cautat multe solutii ca sa pot folosi reteaua si internetul gigabit fara sa montez acces point. Prin wireless N prind maxim 50Mbps (TV) si la un film Blue Ray de pe NAS prin retea sacadeaza. Prin powerline am reusit maxim 90Mbps asta in cazul in care nu am conectati consumatori la alte prize din jur. Dupa un timp viteaza scade la 20-50Mpbs (D-Link DHP-501AV) in functie de consumatori.

    Regret firul UTP pe care il puteam instala si am cheltuit mai mult pe echipamente decat ar fi costat un amarat de fir. Recomand minim Cat5e, dar nu cel mai ieftin, pentru viteaza gigabit. Eu as merge pe CAT6E, nu m-as zgarci aici.

    6 – Cabluri boxe de 1,5mm. Eu am pus Hama. Atentie ca lungimea lor sa fie egala (canal stanga si dreapta) chiar daca ai statia pusa intr-un colt si trebuie sa ocolesti mai mult cu un canal.

    Recomand o priza si un prelungitor cu protectie la supratensiune la tv si celelalte echipamente de langa.

  7. George de ce induci lume in eroare cu asemenea vorbe: mult mai rezistent decat multifilarul.Singura diferenta intre cele doua conductoare e ca cel monofilar nu are ce cauta in instalatii mobile,in afara de asta nu exista nici o diferenta.

  8. @instalatii: Oxidarea afectează calitatea firului mai mult în cazul unui multifilar vs monofilar. Probabil e o soluție bună dacă plănuiești să te muți în doi-trei ani…

    —————————–

    Nu neapărat pe subiect, dar îți recomand să faci cumpărăturile de la Brick. Au printre cele mai bune prețuri la… orice. De la gleturi la cabluri. De exemplu, diferența dintre Brick și Practiker la cablu era aproape dublă (0.5 lei vs 0.9 lei)

  9. @Ionut Staicu si cum se explica ca la masina nu e nici o problema nici dupa 20 de ani.De 15 ani lucrez in domeniul instalatiilor dar inca nu am sesizat diferente intre cele doua tipuri de conductoare in afara pretului putin mai mare la cel multifilar.De oxidat nu se oxideaza mai repede decat cel monofilar(toate utilajele folosite in industrie au fire multifilare cu toate ca lucreaza in diferite medii)

  10. Ideal o zona de rack unde le pui pe toate si de unde ajungi cu toate in fiecare camera.
    Pentru fiecare zona de tv recomand 3-4 cabluri LAN – in cazul in care doresti sa ai si un control integrat al diverselor dispozitive (integrat intr-o aplicatie de multimedia sau automatizarea casei – control serial, IR, IP — STB, Amplif, TV, media player etc)
    Cablu tv… – clar totul va fi prin LAN foarte curand si la noi – dar pana atunci e bine sa tragi si un coaxial…sau ramai pe lan si faci un server pt distributie tv si-l pui in rack.
    Sa te gandesti si la cate un AP din loc in loc.
    Astea fiind spuse ar trebui sa iti iasa un sistem de genul asta :
    https://www.youtube.com/watch?v=NFHBh6hzoHY

    Toate bune!

  11. Cabluri LAN Cat5 catre toate deviceurile…ca sa le pregatesti pentru viitor.
    Daca ma intrebi eu la mine acasa o sa minimizez tot ce inseamna WiFi si RF..pasarici pe cap ai zice dar asta e optiunea mea.
    Si prizele de curent sa am grija sa nu treaca pe langa cap in dormitor, si daca trec ar fi bine sa le deconectam noaptea.
    Pentru audio in toata casa ai 2 variante :
    1. tragi cablu LAN dintr-o zona de rack pana in zona din tavan unde pui boxele. Ulterior fie punem un extender de zona audio in tavan fie trimitem semnalul la un mini-amplif din zona de rack prin LAN)
    2. tragi cabluri 2×2,5 (sau 2×1.5) din rack in fiecare zona audio din casa – respectiv dormitor – daca ai tavan fals de vreo 15cm lasi cablurile in zona in care urmeaza sa iti pui boxe de tavan…dau poate vrei boxe ascunse in pereti..sau o sa optezi pentru un sistem stereo cu amplif si boxe (coloane)

  12. Pentru cei care vor sa isi aleaga router de streaming, ca sa nu existe discutii de genul “sacadeaza la streaming”, aruncati o privire la ranking-urile de aici si mai apoi cumparati.

  13. Bogdan: Cred ca te referi la cabluri CAT6 nu la CAT5. CAT5 nu suporta 1 Gbps, CAT5E suporta 1Gbps dar pentru mai mult este recomandat CAT6.

    okidoki99: Da, dar viteza de tranfer scade in functie de distana intre router si dispozitiv si in functie de alte retele wireless.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*