Calatorie spre centrul Americii

Planuirea unei excursii in interiorul Statelor Unite se poate dovedi o adevarata aventura. Am pornit de la o premiza simpla: prefer sa merg in orasul X cu avionul si sa petrec mai mult timp acolo, decit sa merg cu masina si sa ajung jumatate de zi mai tarziu. E si mai comod si se poate dovedi mai ieftin, nu? Well…

Cautarea biletelor de avion este primul si cel mai mare hop. Asta pentru ca gasesti peste tot bilete, dar sunt atitea taxe ascunse ca ti se face lehamite dupa o vreme.

Atunci cind caut avion, cazare la hotel si masina de inchiriat prefer sa o fac numai online si am pretentia ca stiu cum si unde sa caut. Am avut experiente placute cu site-uri precum hotels.com sau priceline.com in trecut, asa ca am ales sa lucrez tot cu ei. Nici de data asta nu mi-au inselat increderea, doar ca am invatat sa controlez un hotel din citeva surse bune. Niciodata nu este ceea ce pare a fi. Unele hoteluri sunt ieftine, dar au mari probleme din cauza zonei in care se afla. Altele au probleme de igiena, etc. Atunci cind am gasit un hotel bun ca pret il caut mai intai pe 2-3 site-uri de booking, apoi il vad pe Google Maps (in Street View) ca sa vad ce fel de zona este si ce e imprejur. Daca totul pare ok, trec la verificarea pe TripAdvisor. Acolo gasesti comentarii si chiar poze facute de oameni care au stat in hotelul ala.

Daca plingerile Guest-ilor sunt de natura: “prosoapele nu erau destul de … soft”, e clar ca nu sunt de bagat in seama. Americanisme de genul asta sunt peste tot. Dar citind cu atentie, poti sa dai si peste informatii bune: anumite hoteluri te taxeaza in plus daca vii dupa ora 18:00 in loc de 15:00, altele au Free WiFi, dar banda e data de un router de 40 $ aflat la receptie, netul cade des si trebuie sa-l suni pe receptionist sa dea restart la router de fiecare data, etc.

Am avut o supriza placuta din partea lui Bing. Da, motorul de cautare de la Microsoft are o functie de Travel foarte utila. Indiferent ca este vorba de avion sau hotel, ai slidere pentru diferite criterii de cautare. Pagina se updateaza instantaneu si poti sa alegi dupa o gramada de criterii. Mai mult, paginile deschise in browser sunt vizibile si in offline, iar sortarea poate fi facuta si dupa ce nu mai ai conexiune.

Bing are review-uri TripAdvisor built-in, la fel si posibilitatea verificarii pretului pe citeva site-uri de referinta.

Cind vine vorba de avioane, incepe iar distractia. De la pretul de baza, ajungi sa platesti o gramada de chestii in plus: vrei scaun cu acces la culoar? Dai 14 dolari in plus. Daca scaunul e mai spre fata avionului costa 18 dolari. Daca esti in dreptul usii de evacuare si vrei loc la picioare trebuie sa arunci 25 dolari in plus.

Bagajele se platesc pentru cursele interne in USA. Daca e valiza mare dai pe ea intre 25 si 50 dolari. Daca e carry-on – doar 15-20 dolari. Cine plateste online da cu 5 dolari mai putin. Dar poti sa stii cu 2 luni inainte ce iti vei lua la tine?

Agentiile de booking si liinile aeriene au tratament special pentru Europeni. Daca bifezi o casuta prin care declari ca esti cetatean EU, nu mai primesti Spam de la ei si oferte prin posta si e-mail. La capitolul mancare in avion, ai de ales intre 11 tipuri diferite de ingrediente sau chimicale. Aici nu platesti nimic in plus, dar trebuie sa faci cererea dinainte.

Inchirierea masinii este si ea interesanta. Taxele si impozitele ajung la aproape 50%. Nu ti se spune asta decit la final. Preturile la inchirieri se schimba de la zi la zi. Iar daca vrei sa iei o masina in weekend (de joi) platesti chiar si dublu. Tariful porneste de la 19 dolari/zi pentru o masina economica (dar nu si compacta) si se duc pina la sute de dolari pentru masini de lux sau de teren. La asta se adauga taxe de accident, asigurari sau GPS. Apropo, decit sa dai 15 dolari/zi pe navigatie, mai bine cumperi un GPS Garmin. Eu am gasit un Garmin Nuvi 255 W cu 89 dolari (Factory refurbished, cu garantie si Harti la zi). As fi platit mai mult pe inchiriat Unitati GPS pe 6 zile. Sunt convins ca nu ma puteam baza pe Google Maps de pe iPhone sau iPad – conexiunea 3G lasa de dorit pe alocuri si nici nu vroiam sa cumpar aplicatii de navigatie pentru iOS.

Anyway, o sa am de vazut si de povestit multe in luna care vine. Ce vrei? Poze, filme sau informatii scrise?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. so…am facut un tur spre centrul americii acum 3 ani
    Am inchiriat masina din new jersy pt 11 zile 1600$ chevrolet suburban (pacaleala a fost ca era de 8 cilindrii si papa la greu). Primul popas a fost Niagara Falls , de aici spre Cleaveland in vizita la un bun prieten frumos peisajul intre niagara si cleaveland se merge pe langa lake erie. urmatorul punct Chicago oras f frumos si oameni minunati la o terasa in downtown am primit consumatia “for free” ( asa a vrut seful findca am fost nice guy)Cazare la motel la vro 20 mile de chicago 60$ motel AAA . urmatoarea etapa chicago – Mineappolis, Frumoase cele doua orase twins Mnpolis si st.Paul.
    Dupa Minneappolis a inceput frumusetea. Am intrat in South Dakota spre Sioux Falls cu destinatie Mount Rushmore, impresionati cei 4 presedinti . In imediata vecinatate a M rushmore este Crazy Horse (un mnt rushmore al indienilor, inca se lucreaza la el dar la final va fi de vis) sunt vreo 20 mile si merita vazut. De aici am plecat spre colorado prin chayenne spre denver ( am stat la un motel Super 8 aprox 50$/ noapte )peisaje uluitoare iar denver e curat frumos si elegant. Din denver catre Aspen …(no comment) munti soare si totul verde.De aici am coborat spre grand junction spre utah mergand in cedar city si glen cannyon recreation area, urmand sa atingem in final Grand Canyon, Drum de exceptie cu peisaje superbe, mici canyoane, mici tornade in departare , desert, munte ….splendid. In grand can cazare ieftina 70$/noapte camera de 4 persoane. Noaptea e de vis in grand can ..pica cerul pe tine asa simti peisajul. Din Grand Cannyon am plecat spre Las Vegas , lumini, cazinouri , bellagio, venetian..etc …nu trebuiesc ratate vizitele prin hoteluri , unele sunt uluitoare, viata incepe le pa 7 seara…am prins chiar ziua de luni cand era labour day …asa ca vegas-ul era full…am dormit la un apartment resort aprox 150$….Din vegas a inceput intoarcerea am mers prin new mexico Albaquerq, texas amarilo (cam urata zona..), oklahoma (cazare motel 40$ AAA). urmatorul punct Memphis Tennessee (vizitat downtown plus casa memoriala a lui Elvis , desi nu eram un fan inrait ma impresionat). Din tennessee spre knoxville (cazare 45$ super 8) apoi smoky mountains (munte , aer curat , orase linistite, mancare buna si ieftina, rezervatii de indieni). A urmat aseville si virginia Beach….plaje frumoase (singurul loc unde se fumeaza in localuri :)) din virginia prin Chesapeake bay bridge am pornit spre new york .
    Turul dupa cum observi a fost cam in fuga , insa a fost ok …am insistat pe lucrurile importante ale calatoriei (aspen , grand canyon, las vegas , smoky mnt) pe restul le-am abordat vazut placut plecat. conduceam cam 1000 mile pe zi, in partea centrala a americii (south dakota utah colorado viteza legala e 85-90 mile deci pe la 100 mile/h era ok). Am dormit numai la motel AAA sau super 8 fara rezervare. Sper ca la anu sa fac new york – san francisco dar fara highway pe national roads si cu opriri mai lungi in grand cannyon, las vegas , los angeles ,:). Calatorie placuta si astept impresiile tale.
    PS. poti sa te interesezi daca in grand canyon se poate face o croaziera pe colorado river? de sus de pe platou zoom-ind pe rau am vazut ca erau ceva vapoare care navigau …dar din lipsa timpului am renuntat la idee…dar cred ca e superb sa privesti GC de jos in sus.

  2. Buna Adrian,

    ca alternativa la online sau la agentiile de turism iti propun serviciile unui Broker de Turism.
    Putem face un test daca vrei, cand alegi un hotel spunemi-l si ma uit sa vad ce pret iti pot oferi eu :) Am acces la sisteme care nu lucreaza direct cu persoanele fizice si care uneori iti ofera deal-uri foarte bune.
    Bafta.

    Andreas

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*