ANAT: Este inadmisibil ca turiștilor români – cetățeni UE – să li se interzică intrarea în Mexic fără niciun motiv justificat

Sigla ANAT

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) înaintează protestul său oficial către Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, pentru abuzurile la care sunt supuși turiștii români – cetățeni ai Uniunii Europene – de către autoritățile mexicane, fiindu-le refuzată intrarea în țară atât pe aeroportul din Mexico City, cât și din Cancun.

”Grupurile de turiști sau turiștii individuali sosiți în ultimele zile în Cancun, cu diverse companii aeriene, au fost opriți la frontieră și li s-a refuzat intrarea în țară, fără niciun motiv. Nu este prima dată când Mexicul ia acest tip de măsuri, abuzive, împotriva turiștilor români. Turiștilor li se confiscă pașapoartele și telefoanele, sunt ținuți închiși în condiții necorespunzătoare, indiferent de vârstă. Evident, nici una dintre măsurile de protecție anti-covid nu sunt respectate. Dorim să știm de ce guvernul mexican se comportă în acest mod cu turiștii români și cine va suporta daunele materiale generate și pierderile generate de aceste abuzuri”, declară Alin Burcea, vicepreședinte ANAT.

Mexic devenise una dintre destinațiile exotice solicitate de către turiștii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR covid-19 și nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în țară. An de an, câteva mii de turiști români aleg această țară pentru petrecerea vacanțelor. La ora actuală, sute de turiști români, care au efectuat rezervări prin agenții de turism românești, care au parteneri locali în Mexic, sunt nevoiți să renunțe la serviciile achitate și să se întoarcă în țară fără nicio explicație.

ANAT se întreabă cine va compensa pierderile generate de această situație, ținând cont că avem o situație de neconceput – o decizie unilaterală a statului mexican de a nu primi turiști români în această țară, fără nicio argumentare, alături de un tratament revoltător aplicat cetățenilor români. Pe de altă parte, nu este prima dată când turiștii români sosiți în grupuri organizate sunt puși în fața unei astfel de situații, astfel de abuzuri având loc de mai multe ori în ultimii ani.

România este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, iar autoritățile Statelor Unite Mexicane ar trebui să trateze cetățenii României precum orice cetățean U.E. Se știe că U.E. reprezintă unul dintre principalii emitenți turistici din lume, Mexic fiind vizitat în 2019 de circa 1,5 milioane de turiști din U.E.

“ANAT se întreabă cum ar reacționa state precum Germania, Spania sau Franța, dacă proprii cetățeni, în calitate de turiști, ar fi supuși unei asemenea discriminări. Suntem de acord că fiecare stat are propriile reguli de frontieră și sunt cazuri când anumiți vizitatori, indiferent de cetățenie, pot fi refuzați la frontieră din motive întemeiate, individualizate, dar ni se pare inadmisibil ca această situație să se aplice unor grupuri întregi de turiști doar pe seama cetățeniei și tocmai de aceea așteptăm explicații. În contextul pandemiei dar și în general, este revoltător ca un grup organizat de turiști care respectă legislația în vigoare și care cheltuiesc sume importante în țara de destinație să fie respins fără niciun argument. Respingerea unor grupuri întregi de turiști pentru – așa cum au justificat autoritățile mexicane – lipsa actelor complete ori răspunsuri ezitante sau neconforme la interviuri ne pune un mare semn de întrebare și ne trimite cu gândul la o mare discriminare și la lezarea drepturilor unor cetățeni ai Uniunii Europene.

Nu am auzit de situații în care grupuri de turiști din Mexic, dacă respectă legislația europeană, să fie discriminate atunci când vizitează un stat al Uniunii Europene și, cu atât mai mult, să vorbim și despre sechestru. Și ne îndoim că turiștii mexicani au avut parte de asemenea tratamente, dacă au trecut granița legal, vizitând alte țări latine (așa cum este și Mexicul) europene, precum Italia, Spania, Franța sau România” a transmis ANAT.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism așteaptă urgent un răspuns cât mai argumentat din partea Ambasadei Statelor Unite Mexicane privind acest grav incident. De asemenea, ANAT a solicitat și Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea și rezolvarea situației.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*