Ai nevoie doar de un iPhone de 16GB

Da, stiu ca nevoile tale pot fi diferite, dar eu ma descurc cu un iPhone de 16GB si vreau sa-ti arat si tie ca se poate. Nu renunt la nimic din ceea ce am nevoie pe el, doar ca am grija ca spatiul sa nu fie ocupat cu chestii total inutile.

Un iPhone de capacitate mai mare este un iPhone mai scump. Gandeste-te bine: chiar ai nevoie sa dai bani mai multi pe un device, sau e de ajuns sa fii organizat cu ce pui pe el?

Secretul meu este felul in care aleg sa sincronizez pe el doar ce-mi foloseste pentru urmatoarele saptamani. Evident, ma refer la media, pentru ca sunt si anumite informatii care raman permanent pe telefon.

Mai intai de orice, uite cum se imparte spatiul de pe telefonul meu. Spatiul liber variaza intre 2 si 4GB.

click pt detalii

Aplicatii

Nu tin niciodata mai mult de 60-70 aplicatii pe Mac care sunt sincronizate pe iPhone sau iPad. Acum am 65.

Da, descarc si testez aplicatii la greu, dar ce nu-mi foloseste in urmatoarele luni nu are ce cauta pe telefon sau in iTunes. Explicatia e simpla. Aplicatiile, odata descarcate, raman in contul tau de iTunes si le poti gasi foarte usor direct de pe iPhone, atunci cind ai nevoie.

Am si aplicatii pe care le tin pe Mac, dar nu sunt pe iPhone. Asta pt ca nu m-am hotarat inca daca am sau nu nevoie de ele. Ele dispar insa in mai putin de 2 saptamani.

Pe iPhone am si aplicatii pe care le testez sau nu le folosesc atit de des. Ele stau intr-un folder numit “TEST” si apoi ajung fie in alte foldere, fie sunt sterse sau mutate pe prima pagina.

Nu am mai schimbat aplicatiile de pe prima pagina de mai bine de un an, iar cele din Dock de alti 3 ani. Stiu mereu unde am o aplicatie, iar daca imi scapa sau vreau sa ajung la ea mai repede merg si dau o cautare cu Spotlight, pe iPhone.

Din pacate nu pot sa scap de anumite aplicatii native care vin odata cu iOS. Ele sunt ascunse intr-un folder numit “Others”. Printre ele se numara Stocks, Game Center, Reminders, Newsstand, Notes, Passbook, iTunes Store, Compass si Contacts.

Nu imi place sa tin aplicatiile raspindite pe mai multe ecrane. Doua pagini sunt de ajuns. Evident, am si foldere cu categorii de aplicatii similare.

Tonuri de apel

Imi plac cele default pt notificari, sms si alte maruntisuri, dar cind vine vorba de ringtones am citeva pe care le tot rotesc. Folosesc un anumit ringtone pentru sotie si un altul pentru parinti.

Toti ceilalti “ma suna” cu un fragment din melodia “I’ll be gone” a celor de la Linkin Park. Nu e altceva decit instrumentalul de la inceputul piesei. Imi place pentru ca incepe linistit si se termina mai zgomotos, asa cum trebuie sa fie orice ton de apel pe care ai nevoie sa-l auzi de departe.

Am tot avut alte 3 tonuri de apel – melodii de la Megadeth, Pantera sau Maga & Tudoran, dar m-am intors la Linkin Park.

Toate tonurile de apel suplimentare le tin sincronizate pe telefon.

Muzica

Am 712 piese in iTunes. Doar audio (fara videoclipuri) si stau toate sincronizate pe telefon. Muzica mea cantareste aproape 5GB.

Am grija de ea cu fiecare ocazie: folosesc doar piese de calitate buna, doar trupe/artisti care imi plac si le descarc tuturor Cover album-ul.

Nu tin albume intregi decit foarte rar. Restul sunt doar anumite piese pe placul meu.

Am grija sa dau rating la piese (cel putin la alea bune) si sa-mi fac playlist-uri bazate pe rating. O sa scriu despre asta cu alta ocazie, in amanunt.

Filmele

In urma cu aproape doi ani am facut o intelegere cu mine insumi. Pe iPhone nu pun filme, ci doar muzica, iar pe iPad nu pun muzica deloc, ci doar video.

Am avut video pe iPhone, dar am ajuns la concluzia ca nu ma uitam la el aproape deloc. Pe iPad, in schimb, e o placere sa vezi video. Daca mai ai si un iPad cu retina display, iar filmul este HD e cu atit mai bine.

Asta nu inseamna ca nu ma uit la video de pe YouTube sau alte surse online, ocazional pe telefon, doar ca nu imi place sa-l incarc cu un film intreg sau cu documentare. Povestea este similara si pentru TV Shows sau Podcast-uri video.

Ideea este ca nu voi pleca niciodata la drum lung (atunci simt nevoia sa vad un film) fara iPad sau MacBook Pro.

Sa fim seriosi, chiar daca pui video pe el, nu ai nevoie de mai mult de 3-4 ore de film. Vei ajunge la un calculator inainte sa poti sa-l vezi, ca sa pui altul nou.

Podcasts

Ei, aici este unul dintre secretele mele. Ascult citeva Podcast-uri audio si ma uit si la citeva in format Video. Am spus deja ca pun doar pe iPad Podcast-urile video si pe iPhone ajung cele in format audio.

Nu am timp sa ascult un Podcast atunci cind apare asa ca am folosit o strategie si citeva trucuri.

1. Nu ma abonez decit la Podcast-uri bune, pe care consider ca merita sa le urmez. Lista lor s-a modificat in timp pentru ca unele au fost abandonate de creatorii lor, iar altele au devenit plictisitoare. Nu voi da exemple, pentru ca gusturile sunt foarte diferite.

2. Podcast-urile au tendinta sa imi cam umple iTunes. Acum am, de exemplu 15 episoade neascultate. Asta pentru ca nu ele sunt mai multe si mai dese decit am eu timp sa le ascult.

3. Ascult Podcast-uri la masa (sau cind gatesc), in masina sau cind fac chestii casnice (curatenie, barbierit, dus, etc)

4. Folosesc pentru ascultare un cablu jack-jack in masina, un Jawbone Jambox cind am nevoie de sunet mai puternic si este galagie in jur si simplul telefon cind e liniste.

5. Podcast-urile preferate sunt setate sa-si descarce singure episoadele in iTunes pe computer.

6. Folosesc aplicatia “Podcasts” de la Apple si aia sta mereu in Dock. Dar nu o am setata sa descarce automat episoadele, ci doar sa se sincronizeze cu iTunes.

7. Si acum secretul: In iTunes poti sa-ti alegi ce anume sa sincronizezi pe telefon. Optiunea mea arata cam asa:

Idee e simpla. Vreau sa ascult episoadele in ordinea lansarii lor, dar nu ascult mai mult de un episod-doua pe saptamana. Nu are rost sa le tin pe telefon pe toate pentru ca s-ar aduna 10-15 si fiecare are cite 50-100MB.

Asa ca sincronizez doar cele mai vechi episoade neascultate din Podcast-urile selectate. Astea sunt, in cazul iPhone, Podcast-urile audio si, in cazul iPad, cele video.

iTunes te lasa sa alegi si sa sincronizezi doar cele mai noi episoade si numarul lor poate sa fie mai mic sau mai mare de trei. Eu am ales cifra asta si am mereu cel putin 4 episoade pe telefon, adica aproximativ 5 ore de audio.

Books

Nu tin carti pe telefon, ci pe iPad. Am totusi 2-3 carti pentru eventualitatea in care am prea mult timp si sunt exilat pe o insula pustie.

Photos

Sincronizez cu iTunes doar 2-3 poze dintr-un anumit folder de pe computer. Sunt cele cu wallpaper-ul de home screen si lock screen.

Spatiul din interiorul aplicatiilor

Cam astea ar fi tab-urile din iTunes. Spatiul este insa mancat si de chestiile care stau in interiorul aplicatiilor. Le voi enumera pe scurt:

Messages – nu prea sterg nimic de acolo

Calendar – e sincronizat prin iCloud

Photos – sunt sincronizate cu computerul prin Dropbox Camera Upload si apoi sterse de pe telefon.

Chrome – are setarile sincronzate cu desktop-ul prin Chrome Sync

Reeder – e sincronizat prin Feedly.

Simplenote, Wunderlist, Facebook, Tweitter, WordPress, Instagram, Skype si altele asemenea au sercivii proprii de sincronizare si stiu ca am totul pe computer, iPhone si iPad.

Instapaper este o aplicatie pe care salvez foarte multe articole si are nevoie de ceva spatiu. 500 articole sunt suficiente, de obicei. Le tin si pe iPhone, desi citesc doar de pe iPad.

Dropbox nu are aproape nimic salvat local. Gasesti 3G si WiFi aproape oriunde ca sa poti descarca documentele de care ai nevoie.

Pe Mail imi place sa descarc multe emailuri din toate casutele si folderele. Asta pentru situatiile in care am nevoie de un mail si nu am conexiune buna.

Nu stiu daca felul meu de a organiza ce am pe telefon este cel mai bun, dar cu siguranta da roade. Niciodata nu am avut nevoie de mai mult de 16GB si folosesc iPhone de la prima generatie. Nu am pierdut nimic de pe telefon si am avut mereu tot ce simt ca am nevoie.

Tu cit spatiu ai si cum il organizezi?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

6 Comments

  1. De acord cu tine, pana treci de la 4s de 32 Gb la 5s de 16 prin buy back, adica cand vechiul telefon ramane la vanzator, Orange, in cazul meu. In mod naiv, am facut backup in Itunes si am. cedat telefonul. Acasa, surpriza! Itunes nu vrea nici mort sa ingramadeasca cei 24 Gb ai vechiului Iphone in noul Iphone de 16. Si, ghici ce, NU TE LASA SA FACI RESTORE SELECTIV! Stupid, nu?
    Solutia era una empirica si f complicata, sa fac temporar restore pe un iphone de 32, sa sterg ce nu-mi trebuia, sa fac backup si restore pe cel de 16. Am renuntat la vechiul continut…. Noroc ca icloudul a stiut sa-mi refaca macar agenda telefonica si mesajele…
    Frustraree cea mare a venit de la Itunes, cumparasem albume de cateva sute de euro. Si, ghici ce s-a intamplat cand am incercat sa le re-descarc? Mi-a tras banii din nou, desi STIA ca le-am mai cumparat odata. Asta pt ca, pentru Romania, muzica nu face back-up in icloud… Frustrant, nu? Am platit aceeAsi bani ca restul europenilor insa am drepturi limitate. Iar asta nu ti-o spune nimeni de la inceput, cand cumperi… Prin urmare, nu voi mai cumpara niciodata nimic prin iTunes, am Deezer si imi iau ce vreau, cand. vreau cu mai putin de 6 euro pe luna, pretul a jumatate de album din iTunes.

  2. @Sorinternet: teoretic, nu ai nevoie sa faci restore din Back-up decit daca vrei sa-ti apara setarile si sms-uri sau poze. Primele doua nu le poti recupera altfel, dar pozele, contactele si aplicatiile sunt legate de contul tau.

    Da, e aiurea sa le pierzi pe toate, dar nu vad cine sta in loc de setari si sms-uri. Eu cind am trecut la iPhone 5s, cu toate ca era de aceeasi capacitate, l-am setat ca pe un telefon nou. Am lasat Contacts, Calendar si alte citeva aplicatii sa se populeze din iCloud, iar aplicatiile le-am redescarcat una cite una din iTunes / App Store si le-am reasezat. In felul asta nu transferi si vechile probleme sau resturile de aplicatii din telefonul vechi, asa ca noul telefon se va misca mai bine.

    Nu pot sa cred ca muzica odata cumparata din iTunes a trebuit sa o cumperi din nou. Poate ca foloseai alt cont de iTunes. Daca e acelasi, e gratis si gata. Am folosit contul meu de iTunes pe cel putin 10 device-uri de-a lungul timpului si niciodata nu am avut problema asta. Daca trebuie sa cumperi din nou ceva ce a fost cumparat din iTunes si nu iti apar ca si gratuite, adreseaza-te Apple, spune-le cind au fost cumparate initial si ca acum ai fost taxat din nou pentru acelasi lucru si ei iti vor restitui banii.

  3. Faza cu plata multipla din contul iTunes sigur e o eroare din partea lor.
    Banii si muzica inapoi… si scuzele de rigoare…asta e ce trebuie sa se intample.

  4. Mie nu-mi ajung 16GB. Problema cea mai mare o am cu pozele si filmele. Spatiu pentru poze si filme am in jur de 3-4 GB, dar pentru ca filmez mult trebuie sa le descarc destul de des. In rest da, pot spune ca pentru un uz normal 16GB sunt suficienti.
    As putea sa filmez si cu camera video dar este mult mai comod cu telefonul :) Plus ca nu am nevoie sa filmez ore in sir.

  5. @Cosmin: sunt filme pe care ai nevoie sa le si tii in telefon dupa ce le filmezi? Inteleg sa stea maxim o saptamana, dar de ce ai ramane cu ele pe telefon mai mult de atit?

  6. @Adi: Majoritatea filmelor sunt cu juniorul si vreau sa le am offline in telefon. Nu sunt multe, dar stii cum e, putin cate putin se strang GB. La 2-3 saptamani le descarc si le pun pe server acasa si pe dropbox insa unele le vreau offline pe telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*