2013 boio.ro Awards

A mai trecut un an? Asa de repede?

Nu stiu pentru voi cum a fost, dar pentru mine s-a dus repede si bine. Am descoperit citeva jucarii noi care m-au facut sa fiu mai productiv, iar cele vechi au devenit si mai utile. A fost un an in care am vazut o schimbare majora de interfata la iOS si odata cu iOS 7 multe aplicatii au fost redesenate. Nu neaparat in mai bine, din pacate.

Refac acum traditia veche de patru ani. Pina intram in miezul problemei si premiem cel mai bun hardware si software al anului care se incheie astazi, poti sa revezi boio.ro Awards 2010, boio.ro Awards 2011 si boio.ro Awards 2012.

Daca te intrebi de ce tin sa acord aceste premii (care pentru developeri nu au decit o valoare simbolica), ei bine o fac pentru ca exista software si hardware care ne face viata mai usoara si care merita promovat si recomandat.

Best OS X Software

Alegerea la OS X este una dintre cele mai grele. Mavericks a venit gratis, asa ca unii developeri si-au schimbat politica de preturi. Putem sa observam ca aplicatii care erau odata platite sunt acum gratuite sau mult mai ieftine.

Imi pare rau sa vad ca aplicatii precum Reeder au disparut complet din peisaj. Developer acestui RSS Feed Reader spunea ca va avea un beta in toamna si uite ca s-a terminat anul si nu il avem inca. Am gasit un inlocuitor bun pentru el (ReadKit), dar nu se ridica la acelasi nivel.

Sunt citeva aplicatii pe care le folosesc zilnic si pe care le recomand din toata inima, printre ele insa in 2013 s-a remarcat una pe care o am deschisa aproape tot timpul si care nu face altceva decit sa nu iasa in evidenta, dar sa fie suficient de folositoare.

Castigatorul Best OS X Software in 2013 este Byword.

Am scris in 2013 aproape 800 texte pt TV, Ziar sau altele. Daca punem o medie de 2500 semne/text inseamna ca am scris in Byword 2 milioane de caractere. Cine scrie atit de mult stie cit de important este un editor text care sa fie un “white canvas” atunci cind ai nevoie de liniste si sa aiba suficient de multe optiuni atunci cind le ceri.

Byword costa $9.99 pentru OS X si a fost recent updatat la versiunea 2.1. Inca de la 2.0 a adus si functii suplimentare pentru cei care vor sa publice pe WordPress direct din Byword. Eu il folosesc doar pentru scris. Totul este scris in Markdown, cu Helvetica 14 pe fond deschis la culoare. Documentele text sunt apoi salvate intr-un folder de pe Dropbox si raman acolo in siguranta, fiind accesibile de pe orice device.

Exista si Byword pentru iOS. Il am pe telefon, desi nu-l folosesc decit foarte rar. Aplicatia poate sa isi sincronizeze textele prin iCloud daca e nevoie. Gasesti detalii in plus pe site-ul developerului.

Trebuie sa spun ca Byword a fost la un pas sa castige boio.ro Awards de anul trecut si a pierdut in fata TextExpander. Acum, pe un onorabil loc doi este Dropbox la egalitate cu Wunderlist.

Best iPhone App

Spuneam ca odata cu redesign-ul iOS, multe aplicatii si-au pierdut din frumusetea de alta data. Exista si exceptii – aplicatii care nu au fost redesenate sau aplicatii care arata mai bine acum.

Simplenote, de exemplu si-a schimbat fata si nu-mi mai place. Dar o folosesc la fel de mult. Simplenote a castigat acest premiu si in 2010 si in 2011.

In 2013 insa, premiul revine unei aplicatii care chiar ma face sa fiu mai productiv. Sincronizarea cu aplicatia similara pentru Mac, design-ul nemodificat dupa iOS 7, dar si functiile noi din varianta Pro m-au facut sa iau aceasta decizie.

Best iPhone App in 2013 este Wunderlist.

Aplicatia este gratuita si pentru citiva dolari poti sa beneficiezi de functii Pro (comentarii, attachments, delegari de sarcini). Eu am un Pro Membership, dar si in varianta Free este super utila.

Am scris recent despre felul in care folosesc eu Wunderlist. Merita sa citesti si comentariile pentru ca am revenit acolo cu detalii interesante.

Best iPad app

Folosesc inca un iPad din prima generatie care a ramas la iOS 5.1.1. Nu se mai misca la fel de repede precum un device nou si nici nu are aplicatii updatate pentru iOS 7, dar asta nu-l face sa fie mai putin util.

De-a lungul timpului, din 2010 si pina azi am pastrat in Dock citeva aplicatii. Una dintre ele este singura care nu e facuta de Apple si care a rezistat in tot acest timp. Ea castiga, pentru a 3-a oara titlul de cea mai buna aplicatie pentru iPad.

Instapaper este 2013 boio.ro best iPad App.

Instapaper are concurenta serioasa din partea Pocket si a altor aplicatii similare. Intre timp si-a schimbat developerii (Marco Arment, creatorul ei a vandut-o unei firme), dar functiile si design-ul nu au intirziat sa apara.

Instapaper a fost gratuita pentru o saptamana in luna decembrie, acum a trecut la pretul normal de 3.99 dolari si vreau sa-ti spun ca merita fiecare cent. Eu am adaugat in ea mii de articole pe care vreau sa le citesc si acum mai am peste 1000. Adaug mai rar, mai cu atentie pentru ca nu vreau sa-mi umplu Instapaper Queue cu chestii care nu ma intereseaza peste jumatate de an.

Best Commercial

Apple a lasat-o mai moale cu reclamele. Nici Samsung nu a mai fost atit de vehement, iar Nokia si Microsoft au dat-o in bara.

La categoria reclame am avut de ales intre 4-5 clipuri bune. Unul dintre ele se detaseaza, chiar daca e facut in Romania, cu actori de-ai nostri si pentru o companie romaneasca. Nu are legatura cu tehnologia promovata de acea companie, dar are emotie, tineri, actori buni – e ca un film la care nu te saturi sa te uiti.

2013 boio.ro best commercial este Cosmote – Profesoara.

2013 “Best of All”

Grea decizie si nu pentru ca sunt multe chestii bune in 2013, ci pentru ca imi este greu sa aleg intre hardware si software.

Voi trece la iPhone 5s abia in ianuarie 2014. Telefonul e deja cumparat, dar ajunge abia atunci la mine, asa ca nu pot sa-mi dau cu parerea despre el acum.

Apropo, cumpara cineva un iPhone 4 in stare excelenta? :D

Premiul cel mare pentru acest an se duce la un fost premiant. Alfred 2 castiga 2013 boio.ro “Best of all”. Aplicatia asta bine impanata cu Workflows face toti banii. E gratis pentru varianta de baza si costa pina in 20 lire pentru Powerpack care iti aduce chestii in plus.

Nu stiu de ce nu-mi pastreaza statisticile mai vechi, dar din 9 noiembrie 2013 si pina azi am folosit Alfred 2 de 3218 ori. Asta duce la o medie de 62 utilizari pe zi. Am creat si o tema boio.ro pentru Alfred 2. O vezi in imaginea alaturata.

Premiul special

Stiu ca anul asta am inceput sa scriu mai putin. Asta se intimpla si pentru ca lucrez si pentru Realitatea TV si pentru ziar (Adevarul). Imi ramane mai putin timp pentru blog si de aceea postez doar chestii cu adevarat interesante. Ritmul a ramas in medie la cel putin un articol pe zi pe boio.ro si atunci cind am timp, scriu si mai mult.

Premiul special este pentru cei care vin aici in fiecare zi si lasa un comentariu, dar si pentru cei care ma urmaresc pe Twitter si Facebook si interactioneaza cu mine in fiecare zi.

Imi place sa cred ca am de a face numai cu oameni inteligenti care impartasesc aceleasi pasiuni pentru tehnologie si chestii utile si destepte ca si mine si ca boio.ro ramane un loc in care gasesti mereu ceva interesant, care merita tinut mine si dat mai departe.

Ai si tu un top software si hardware pentru 2013? Ce te-a impresionat si ce te-a ajutat cel mai mult in acest an? Ai cuvantul in comentarii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

6 Comments

  1. Premiile sunt prea din perspectiva profesiei tale si nu unele mai la modul general.Nu uita ca cititorii tai nu sunt toti bloggeri si reporteri cred ca majoritatea sunt doar pasionati de tehnologie si cred ca le-ar fi mai util un top mai detaliat decat niste premii bazate pe productivitatea intr-un anumit domeniu . Poate gresesc eu insa sau poate sunt unul dintre cititorii tai (fideli chiar :)) care nu este de data asta impresionat de acest articol , sincer imi lipseste acel boio.ro din perioada cand facea live stream cu cititorii si era mult mai implicat in acest blog dar asta este, inteleg ca sunt necesare sacrificiile …doar eram nostalgic :) . Un AN NOU FERICIT SI PLIN DE MERE

  2. Eu as da un premiu special sau măcar o mențiune băiatului care a făcut acea mașina reala din piese de lego

  3. @sebastian: tocmai de asta se cheama boio.ro Awards si nu altfel. Iar cu exceptia Byword care este pentru scris, restul sunt aplicatii folosite in orice domeniu.

    In alta ordine de idei, ai ocazia sa listezi si tu cele mai bune aplicatii sau jucarii care te-au ajutat in 2013.

  4. Salutare,
    Topul meu este urmatorul:
    1.Best OS X Software: ReadKit, o aplicatie pe care am descoperit-o acest an datorita tie si o folosesc zilnic. Merci :D
    2.Best iPhone App: Task, o folosesc foarte des pentru tot felul de sarcini pe care trebuie sa le fac
    3.Best iPad app: aici nu ma pot pronunta deocamdata. Inca nu detin un iPad deoarece pana acum nu am avut nevoie de unul, insa pentru 2014 este primul pe lista mea de “Must Have”
    4.Best Commercial: pentru mine este acel video in care o companie aeriana indeplineste dorintele calatorilor. http://www.youtube.com/watch?v=zIEIvi2MuEk
    5.2013 “Best of All” Aici am 2 favorite. Primul este Apple TV3, care pentru mine este foarte benefic si pe locul 2 The Chivote Boombox Bag, gentile din piele lucrate manual, concepute de 2 romani.

  5. Legat de best iPhone app:

    Wunderlist Pro are acum o monetizare pe baza de abonament care costa 4,49€/luna.
    Vroiam doar sa adaug poze la item-urile din lista iar pentru asta am nevoie de varianta Pro.

    Inteleg sa ceri acesti bani cand oferi full text search cum face Evernote dar pt atasamente pretul mi se pare nesimtit.

    Alternative?

  6. @Tzup: abonamentul pentru varianta Pro a aparut odata cu acele functii.

    Ai citeva variante: poti sa iti faci rost de luni de Wunderlist Pro gratis cu refferals de la altii. Adica pentru fiecare persoana care isi face cont (gratuit) de Wunderlist tu primesti cite o luna de Pro, pina la un an. Poti chiar si tu sa-ti faci mai multe conturi, daca merita bataia de cap.

    O alta varianta este sa pui poza pe orice serviciu online. generezi un link unic pt poza in cauza din dropbox sau imgur, de exemplu si apoi pui acel link in wunderlist. Nu o vei vedea offline, dar eu cel putin stau pe Wunderlist in special atunci cind sunt si online, asa ca pt mine, nu ar fi mare diferenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*