Nokia N9 review

Noul Nokia N9 este un telefon frumos. Nu spun ca Nokia nu stie sa faca terminale frumoase, doar ca noua lor jucarie se simte bine in mana. Altele sunt problemele si punctele forte ale acestui telefon, dar le vom lua, la rind pe toate.

Telefonul primit ruleaza MeeGo 1.2 si are 16 GB memorie.

Hardware

Cutia seamana cu cea de iPhone, dar nu se deschide in sus, ci partea interioara se scoate printr-o parte. In interior este compartimentata… da, ai ghicit cum…

As vrea sa nu folosesc prea mult sintagma “seamna cu iPhone”, dar fabricantul chiar s-a inspirat din mai multe amanunte care pina recent erau sinonime cu Apple. Eu stiu ca Nokia avea cutii de telefoane frumoase inainte asa ca nu inteleg ce i-a facut sa copieze atit de mult de la Apple.

Mi-a placut ca Nokia a scris in cutie mesaje oarecum funny pentru viitorul user. Gasesti in cutie, pe linga telefon, un User Guide, un incarcator/adaptor de la 220V la USB, certificatul de Garantie Nokia, Cablu USB – micro USB si o pereche de casti. Eu am primit si o husa de silicon.

Incarcatorul este mai gros, dar mai putin inalt decit cel de iPhone si asta il face mai usor de scos din priza. Castile par sanatoase, dar nu neaparat si mai performante decit alte casti care vin cu un telefon.

Telefonul are 3 butoane: volume up & down si Lock. Ne place tuturor interfata minimala de la iPhone si Nokia a reusit sa iasa cu butoane mai putine. Problema este ca ii cam lipseste un Buton fizic de genul celui de “Home”.

Ecranul AMOLED pare a fi putin curbat si pe fondul negru, icoanele de aplicatii parca sar spre utilizator. Asta e primul lucru care iti ramane in minte si cred ca Finlandezii au facut o alegere buna. El are diagonala cu 0.4 inch mai mure decit la iPhone, dar o rezolutie mai mica decit Retina display.

Difuzorul se aude mai slab decit cel de la iPhone 4, desi pare sa fie de doua ori mai mare in dimensiuni.

In partea de sus sunt doua slot-uri – unul cu mufa micro-USB pentru incarcare si transfer de date si altul pentru SIM Card. Ambele au capacele de platic care par tare fragile. Ca sa incarci telefonul trebuie sa lasi un capacel de plastic deschis mereu. Mi-e teama ca se va rupe la fiecare miscare gresita. Tot in partea de sus mai este si mufa de casti. Am observat ca nu functioneaza cu perechea de casti de la iPhone, desi mufa e similara.

Pe spate, undeva spre mijlocul terminalului este camera si un dublu LED-Flash. Pozitia camerei o face incomod de folosit in Portrait Mode, dar mult mai usor de utilizat in Landscape – chiar o poti tine cu doua maini.

Cea mai ciudata parte la capitolul Hardware este Camera din fata asezata in coltul dreapta – jos. E ca si cum inginerii Nokia au primit comanda sa aseze camera aia in ultima zi inainte de lansare si au ales un loc nefolosit al telefonului. Nu ai cum sa tii telefonul in mana normal si sa folosesti camera aia. Dar poate ca nici nu iti trebuie: Skype, de exemplu nici nu o recunoaste.

Nokia N9 merge doar cu microSIM. Chiar ma gandeam de unde o sa fac rost de un adaptor de SIM pentru el, dar m-am lnistit cind l-am desfacut.

Bateria de Nokia este una OK. Un smartphone care ma tine o zi in conditii de utilizare normala e suficient de bun. Dar asta s-a intimplat fara prea mult 3G si fara GPS. Sunt convins ca daca as petrece citeva ore pe 3G viata bateriei ar scadea dramatic.

Camera pare sa-si faca treaba super OK. Iata o fotografie in “marime naturala”:

Interfata

Nokia N9 arata bine. Cind e deschis vezi doar un ceas pe ecran. Am crezut ca sunt eu de vina asa ca l-am dat si altor persoane in faza de stand-by si am vazut la toti aceeasi reactie: nimeni nu a stiut sa ajunga la aplicatii fara cel putin 30 secunde de incercari si cautari.

La prima vedere Interfata pare o blonda din bancuri: frumoasa dar nu foarte inteligenta. Odata ce o descoperi, insa incepe sa-ti placa si ramane doar cu partea legata de frumusete pentru ca te obisnuiesti cu minusurile din inteligenta.

Finlandezii nu s-au sfiit sa copieze ecranul de iPhone. Icoanele nu sunt asezate pe pagini, asa ca daca ai prea multe e mai greu sa le gasesti.

M-am chinuit sa gasesc o metoda prin care sa pot scoate Screenshot-uri de pe Nokia N9 si nu am gasit. O simpla cautare pe net mi-a dat solutia: o aplicatie din OviStore – “Screenshot Mee”.

Fonturile de sistem si icoanele imi aduc aminte de Ubuntu. Si asta e un lucru bun. Aplicatiile au icoane mici, dar sunt usor de gasit pe ecran.

Tastatura mai are o paine de mancat. Am observat ca anumite taste, precum q, w, e, a nu erau inregistrate mereu atunci cind le atingeam doar cu degetul mare si tineam telefonul cu o singura mana.

Lag si erori

Nokia N9 merge bine. Nu are lag mai deloc. Daca dai repede icoanele in sus si in jos pe Home screen se mai impiedica uneori, dar doar atit. Asta e o chestie pe care nu am vazut-o nici la telefoanele cu Android OS.

Dar starea de fericire se opreste brusc atunci cind deschizi o aplicatie consumatoare de RAM, cum ar fi “Drive” sau “Maps”. Deodata telefonul devine un device ciudat de buggy. M-am ales cu citeva erori cu coduri din care nu am inteles nimic sau aplicatii care crashuiesc. N9 se blocheaza chiar si in ecranul cu Wallpaper si ramane asa pret de 10 secunde.

O alta poveste ciudata este cea cu aplicatia “Accounts”. Eu inteleg ca Nokia vrea sa unifice toate conturile de mail si social networking ca sa-ti ofere update-uri comune. Nu stiu cine foloseste acea interfata unificata. Eu urmaresc doar 161 persoane pe Twitter, dar am aproape 1600 “prieteni” pe Facebook. Nu tin sa vad update-urile tuturor. Marea hiba vine atunci cind incerci sa folosesti alte aplicatii sociale, precum Foursquare. Timp de o saptamana cit am avut telefonul in teste nu am reusit sa intru in contul meu de Foursquare; nici de pe aplicatie, nici din browser.

Si problemele cu “Accounts” nu s-au oprit aici. Dar despre ele vorbim si in…

…Contacts

Ce faci cind primesti un telefon nou? Incerci sa-ti aduci pe el contactele. Cum faci asta? Folosesti aplicatia de pe computer ca sa le importi, nu? Ei bine… nu.

Nokia Link (aplicatia propusa de Nokia) nu ma lasa sa adaug contacte pe telefon. Si cum ele nu erau nici pe SIM, solutia gasita era sa le duc pe contul meu de Google si de acolo sa le cobor pe telefon.

Ei si aici apar ciudateniile. Daca iti setezi un cont de Gmail normal, contactele nu pot fi aduse pe telefon. Am fost nevoit sa sterg contul si apoi sa adaug unul nou prin Exchange. Contactele au aparut pe telefon in citeva secunde.

Excelent! Doar ca… nu mai mergea mail-ul. Abia dupa citeva incercari am inteles ca prin Exchange nu mergea si mail-ul, ci doar contactele si alte chestii legate de Google.

Disclaimer: poate ca am fost eu ghinionist, dar am dat de prea multe bug-uri.

Aplicatii native

Nokia N9 vine, la prima vedere, cu toate aplicatiile de care are nevoie un user obisnuit. Problema cea mai mare este ca fiecare dintre aplicatii are limitari ciudate si mai ales interfete diferite.

Mi se pare straniu sa intru intr-un meniu de aplicatie si sa cotrobaiesc dupa meniurile necesare sau sa incerc sa descopar de unde se activeaza cite ceva.

Din aplicatia Music, poti sa mergi in “Ovi Music“. Acolo ti se cere sa-ti alegi tara. Am dar sa caut Romania si nu era pe lista. OK, atunci United States. Nici aia nu era. Wait, what? Am ales Marea Britanie si m-am trezit cu preturi in Lire Sterline. Adevarul este ca melodiile cumparate de la ei par sa nu fie protejate de DRM, asa ca dai banii pe un cantec dar il poti transfera pe orice device.

Nu mi-a placut faptul ca odata ce am deschis “Ovi Music” am si primit Spam Mail de la ei, despre cit de bun este magazinul lor si cum gasesc de toate.

De ce oare i se spune tot “Ovi Music” in timp ce Nokia N9 nu merge cu Ovi OS, cu cu Meego? La fel si “Ovi Store”.

La cit este de mare ecranul, developerii Nokia parca nu au stiut sa-l imparta suficient de bine. Vad avantajul unei interfete mai aerisite, dar de fiecare data cind vreau sa vad o lista sau un clasament trebuie sa dau scroll. Imi e mult mai usor sa gasesc aplicatii in AppStore, pe iPhone.

In Ovi Store confuzia e si mai mare. Toate aplicatiile “Featured” sunt gratuita. Asta te incurajeaza sa cauti, dar majoritatea jucariilor pare facute de niste amatori. Multe sunt site-uri transformate in aplicatii care lasa mult de dorit la capitolul Interfata. Nici sugestiile de aplicatii similare nu te ajuta prea mult.

Aplicatia Feeds, de exemplu, te pune sa adaugi feed-urile manual. Si nu merge sa dai adresa site-ului dorit, trebuie sa pui chiar link-ul catre Feed. Asta inseamna ca in loc de boio.ro trebuie sa adaugi “http://feeds.feedburner.com/boioglu“. Am cautat in Ovi Store o aplicatie compatibila cu Google Reader si am dat peste una singura – “News Flow” cu o interfata foarte prost gandita.

Review-urile nu te ajuta deloc. Aplicatia “NewsFlow” are 29 de review-uri si 6 stele din 6. Paradoxal, multe dintre review-uri nu erau tocmai pozitive si punctau aplicatia cu 3 sau 4 stele. Cum le-a iesit lor un total de 6 din 6? Ca sa nu mai spun ca sunt amestecate review-uri in Limba Franceza cu Rusa, Italiana si cele ale oamenilor care folosesc Nokia C7 cu N8 si N9.

Imi place ca Nokia a inclus intre aplicatiile de baza si unele precum Twitter sau Facebook. Sunt cam lente, dar pun asta pe seama developerilor Facebook sau Twitter. Stiu ca si Facebook pentru iOS este, in momentul asta, un dezastru.

O surpriza placuta sunt aplicatiile “Drive” si “Maps” – GPS gratuit cu interfata 2D sau 3D pus la dispozitie de Nokia. Daca folosesti telefonul doar pentru asa ceva, atunci incepe sa-si merite banii. La fel si “AccuWeather” (aplicatia de prognoza meteo).

Aplicatii 3rd Party

Asa cum spuneam mai sus, Ovi Store m-a dezamagit. Gasesti aplicatii cu care sa-ti faci treaba, dar calitatea lor lasa mult de dorit. Pe de alta parte, inteleg si developerii. Cine ar face jucarii pentru un sistem de operare precum MeeGo care este, probabil, la prima si ultima lui aparitie pe un telefon Nokia?

Marile nume din mobile gaming precum Angry Birds, Need for Speed sau aplicatii gen Skype sunt doar la un “swipe” distanta, cum zice Nokia.

Dar sunt si absenti mari. Dupa ce folosesti iPhone si esti obisnuit cu un anumit standard in ceea ce priveste aplicatiile de pe telefonul tau iti e greu sa traiesti fara un RSS Feed Reader bine facut care sa se sincronizeze cu Google reader, Dropbox, Instapaper, Simplenote sau Instagram.

YouTube se duce catre pagina mobila a site-ului, iar Track and Protect incearca sa fie un fel de “Find my iPhone” facut de Nokia cu ajutorul unui site 3rd party.

Concluzie

Nokia N9 e un telefon frumos. Il tii bine in mana. Ar avea nevoie de un Home button sau de un buton care sa te scoata din aplicatii. Asta si pentru ca atunci cind device-ul are husa este cam greu sa treci dintr-o aplicatie in alta prin swipe de pe marginea display-ului.

Nokia N9 ar fi un telefon bun daca finlandezii i-ar da un viitor. Nimeni nu stie cind sau daca MeeGo va avea un update si nici daca bug-urile vor fi rezolvate. De asemenea, developerii nu par sa fie incurajati sa scoata aplicatii bune pe termen lung.

Intr-un fel ma bucur ca Nokia va scoate noi device-uri precum Lumia care merg pe acelasi design, dar vin cu butoane in plus si un sistem de operare care cu promisiuni de update-uri mai dese – Windows Phone 7.

Pina atunci Nokia N9 e doar un prototip bun si atit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

8 Comments

  1. Dupa care Nokia a zis: bye bye Intel, hello Microsoft. O miscare destul de urata, care a dus si la scadera actiunilor Intel (pe langa problemele din Thailanda si omniprezenta criza).
    Pacat MeeGo ar fi avut un viitor cat de cat ok, mai ales in comunitatea Linux.

  2. Bun review-ul si la obiect. Lipseste insa ceva foarte important dupa parerea mea: cateva poze cu aparatul (fata, spate, profil, meniuri) si optional dar foarte important dupa parerea mea, un mini filmulet in care sa prezinti modul de folosire (pagina cu applicatii, feed-urile, multitasking-ul, etc.). Ca idee, la jumatatea postului (cand ziceai de interfata) a trebuit sa intru pe youtube sa vad ce vrei sa spui cu “Icoanele nu sunt asezate pe pagini, asa ca daca ai prea multe e mai greu sa le gasesti.”
    Cum se descurca cu multe aplicatii deschise?

  3. @Cosmin: site-ul Nokia (al carui link l-am adaugat acum in articol) are toate pozele de care ai nevoie. Am preferat sa ma axez pe informatii.

    Se descurca bine cu mai multe aplicatii deschise.

  4. Designul mi se pare genial! Foarte original, nu seamana cu niciun telefon care a aparut pana acum.

  5. citeam pe undeva ca ar aparea si nokia n10 tot cu meego, stiti ceva de asta?.in orice caz este pacat ca se renunta la un sitem de operare bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*